Behandling av vorter på hender eller fingrer

Vanlige vorter på hender og fingrer er små, kornete utvekster. De er grove å ta på, og vanlige vorter har ofte et mønster av små svarte prikker – iblant kalt «frø» – som er små, levrede blodkar.

Målet med behandlingen er å ødelegge vorten, stimulere immunforsvaret til å bekjempe viruset eller begge deler. Behandlingen kan ta uker eller måneder. Selv om vorter behandles, har de en tendens til å komme tilbake eller spre seg. Legen prøver som regel den minst smertefulle metoden først, særlig ved behandling av mindre barn.

 

 • Salisylsyre
  Reseptbelagte vortemidler med salisylsyre virker på den måten at de gradvis fjerner lag av vorten. Studier har vist at salisylsyre er mer effektiv når den kombineres med frysing.

 

 • Kryoterapi
  Frysebehandling hos legen innebærer at vorten påføres flytende nitrogen. Frysing fungerer på den måten at det dannes en blemme under og rundt vorten. Deretter løsner det døde vevet i løpet av en ukes tid. Denne metoden kan også stimulere immunforsvaret til å bekjempe virusvorter. Du vil kanskje ha behov for mer enn én behandling.

 

 • Dikloreddiksyre eller trikloreddiksyre
  Hvis salisylsyre eller frysebehandling ikke virker, kan legen forsøke dikloreddiksyre eller trikloreddiksyre. Denne metoden innebærer at legen først skraper av overflaten på vorten og deretter påfører syren med en tannpirker av tre. Dette krever gjentatte ukentlige behandlinger. Bivirkninger er svie og stikking.

 

 • Laser
  Laserbehandling. Fargelaserbehandling brenner (kauteriserer) ørsmå blodkar. Det infiserte vevet dør til slutt, og vorten løsner. Det er begrenset dokumentasjon på at metoden er effektiv, og den kan forårsake smerte og arrdannelse.