Naturlig vortefjerning

For mange er kjerringråd det første de tyr til når de skal fjerne en vorte. Noen av disse behandlingene kan være effektive, men det tar ofte lang tid eller virker kanskje ikke i det hele tatt. Et av de mest populære og kanskje mest effektive kjerringrådene er eplesidereddik. Når du påfører vorten eplesidereddik, vil den med tid og stunder bli svart og løsne. På denne siden finner du en utfyllende liste over kjerringråd.

Her er noen tips og triks for naturlig vortefjerning. Samtidig bør du være føre var og unngå å gå barbent, dele hygieneartikler eller ta på fotvorter, enten det er dine egne eller andres.

 1. Styrk immunforsvaret. 
 2. Stans spredningen. 
 3. Ananas. Smør frisk ananas direkte på vorten flere ganger om dagen. De naturlige syrene og enzymene hjelper.
 4. Hvitløk. Bland frisk hvitløk med vann og smør blandingen på vorten. Legg på en bandasje. Smør på blandingen på nytt med noen timers mellomrom til vorten er fjernet.
 5. Bakepulver. Bland bakepulver og lakserolje til en masse og smør på vorten om kvelden, dekk til med bandasje. Gjenta hver dag. Du kan også prøve med knust, frisk basilikum på samme måte eller blande de to sammen.
 6. Vitaminer. Knus en C-vitamintablett og bland den med vann til en tykk masse. Smør på vorten og dekk til med bandasje. Du kan også prøve med E-vitamin: knekk en kapsel, gni innholdet på vorten og dekk til.
 7. Aspirin. Bruk dette på samme måte som C-vitamintabletten: knus tabletten, tilsett litt vann, smør massen på vorten og dekk til over natten. Gjenta flere netter til vorten er fjernet.
 8. Tetreolje. Smør direkte på vorten og dekk til med bandasje. Gjenta hver dag. Du kan også blande med kryddernellik- og/eller frankincenseolje for ekstra effekt.
 9. Propolis fra bier. Noen har effekt av å smøre propolis direkte på vorten flere ganger om dagen. Eller det kan påføres om kvelden og dekkes til over natten.
 10. Aloe vera. Frisk Aloe vera fra selve planten er aller best. Knekk av et blad og gni geleen mot vorten. Aloe vera inneholder eplesyre. Har du ikke selve planten, kan du prøve å få tak i den reneste formen av Aloe vera du kan finne. Dekk til etter hver påføring.
 11. Trollhassel. Trollhassel har en kraftig adstringerende effekt. Kjøp ren trollhassel på helsekostbutikken og smør det direkte på vorten. La det være på huden i ca. 10 minutter og tørk av med en ren, tørr klut. Benytter du denne fremgangsmåten to ganger daglig, bør du bli kvitt kjønnsvortene i løpet av et par uker!
 12. Eteriske oljer: kryddernellik, lavendel, frankincense. Du kan også erstatte lakserolje med følgende og få omtrent samme resultat: oreganoolje, E-vitaminolje, sitronolje, cashewnøttolje, fiskeolje, tran, malurtolje, sandeltreolje, sitronsaft, Aloe vera.
 13. Silkeurt (saft fra stengelen). Topisk påføring av plantesaft fra silkeurt har vært brukt som vortebehandling i uminnelige tider. Mange har hatt god effekt av denne planten.
 14. Knuste basilikumblader. Basilikum har antibakterielle og virushemmende egenskaper. Ved å påføre vorten basilikumblader kan den gradvis krympe og til slutt forsvinne. Dette er en naturlig måte å fjerne vorter på. Knus noen friske basilikumblader og gni dem mot vorten. Du kan også legge de knuste bladene over vorten og dekke til med plaster. Etter noen dager begynner vorten å skalle av og gi plass til ny hud.
 15. Banan (skrap av innsiden av skallet). Å bli kvitt vorter er lettere enn du tror med bananskall. En liten mengde skall legges over vorten og dekkes til med gaffateip. La det være på noen timer. Sitronskall kan også legges over vorter.
 16. Løvetannmelk (saften på innsiden av stengelen). Bryt av stengelen på en løvetann og klapp på den hvite melken. Dekk til med plaster. Gjenta om kvelden og deretter hver morgen og kveld til vorten er fjernet.
 17. Papaya inneholder et enzym som løser opp dødt vev. Lag små snitt i skallet på en umoden papaya, samle opp saften som renner ut og la den stivne. Bland den tykke saften med vann og smør på vorten morgen og kveld.
 18. Rå poteter. Det er ikke noen kjent teori om hvorfor det virker, men et av de mest benyttede naturmidlene mot vorter er å gni en potet mot vorten. Det er ikke noe vitenskapelig belegg for potetteorien, men i århundrenes løp har folk hatt effekt av metoden. Det er verdt et forsøk! En interessant del av den opprinnelige metoden var å grave ned poteten etter at den var brukt, og når man gravde den opp to uker senere, hadde den fått en vorte (og vorten på personen var borte). Denne metoden er valgfri.
 19. Løk. Har en naturlig uttørkende og sterk effekt. Smør løksaft på vorten og la det virke over natten. Gjenta behandlingen regelmessig i minst 15 dager. Vorten vil til slutt tørke ut og løsne av seg selv.
 20. Lakserolje. Lakserolje har utmerkede betennelsesdempende egenskaper, og du kan smøre noen dråper lakserolje på vorten. Lakserolje har en svært ubehagelig lukt. Du kan gjøre behandlingen mer skånsom mot nesen ved å blande lakseroljen med litt peppermynteolje. Alternativt kan du bruke E-vitaminolje. Dypp en bomullsdott i lakserolje, legg den over vorten og dekk til med teip. La virke over natten. Gjentar du denne enkle fremgangsmåten i én uke, vil vorten forsvinne for alltid.
 21. Masse av gulrot og olivenolje.
 22. Bakepulver blandet med eddik.
 23. Urin (bestemors kur).
 24. Gaffateip. Det er noe vitenskapelig belegg for at bruk av gaffateip har effekt mot fotvorter og vorter. En bit gaffateip plasseres over vorten eller fotvorten i ca. seks dager (skulle teipen løsne, setter du bare på en ny). Etter seks dagers behandling bløter du opp vorten eller fotvorten i vann. Gjenta prosessen kontinuerlig i rundt to måneder.
 25. Tro. En behandling som bør vurderes, særlig når det gjelder barn, er tro. Min venninne Helen fortalte meg at faren hennes gned en mynt mot fotvortene hennes og sa de ville forsvinne. Det virket. Det vrimler av historier på Internett om barn som blir fortalt om kurer som virker, blant annet å fargelegge fotvortene. Tro på kuren gir resultater. Barn er lett påvirkelige. Det er verdt et forsøk.
 26. Bjørkebark. Fukt et stykke bjørkebark med vann og teip det over vorten med innsiden av barken mot huden. Barken inneholder salisylat, et stoff som finnes i mange reseptfrie vortemidler.Eplesidereddik. Vortefjerning med eplesidereddik er en enkel prosedyre som kun krever tre ting: eplesidereddik, bomull eller Q-tips og plaster. Hver kveld før du legger deg, dypper du en bomullsdott i eplesidereddik, legger den på vorten og fester den med et plaster. La det være på hele natten eller eventuelt hele døgnet, men skift bomull og plaster hver kveld i én uke. Vorten svulmer opp og kan verke når den reagerer med eddiken, deretter blir den gradvis svart i løpet av de to første dagene og forsvinner etter én–to uker. 

NB! Det er viktig å fortsette behandlingen fra noen dager til én uke etter at vorten har løsnet for å være sikker på at den ikke kommer tilbake. Noen av disse kurene kan være ubehagelige. Det er begrenset vitenskapelig belegg for at bruk av gaffateip har effekt mot vorter og fotvorter. En bit gaffateip plasseres over vorten eller fotvorten i ca. seks dager. Skulle teipen løsne, setter du bare på en ny. Etter seks dagers behandling bløter du opp vorten eller fotvorten i vann. Gjenta prosessen kontinuerlig i rundt to måneder.

Her er noen flere tips og triks for naturlig vortefjerning. Har du vorter, bør du samtidig være føre var og unngå å gå barbent, dele hygieneartikler eller ta på fotvorter, enten det er dine egne eller andres.