Vortefjerning med laser

Laserkirurgi benytter en kraftig laserstråle til å brenne vortevevet og blodtilførselen til vorten, slik at den ødelegges. Det er utviklet en ny type laser kalt fargelaser som behandler ulike typer hudlesjoner. Den nye laseren virker lovende når det gjelder effektiv behandling av vorter.

Fargelaserbehandling brenner (kauteriserer) lukkede, ørsmå blodkar. Det infiserte vevet dør til slutt, og vorten løsner. Vorten løsner naturlig etter noen uker. Bruk av laser til å fjerne vorter er normalt ikke førstevalget når det gjelder behandling. Det er begrenset dokumentasjon på at metoden er effektiv, og det kan forårsake smerte og arrdannelse. Metoden kan imidlertid benyttes når vortene er omfattende, når de er svært store eller når ingen andre behandlinger virker. Laser kan benyttes som siste utvei til å fjerne vorter. Laser er effektivt når man vil behandle store områder på en gang. Laser regnes som en trygg behandling.

Ved laserbehandling brukes ofte lokalbedøvelse, og det aktuelle området kan være smertefullt i noen dager etter behandlingen. Ved gjenstridige vorter kan det være behov for fem eller flere behandlinger. Det er vanligvis dyrere enn andre behandlinger.

Det er få fordeler med å fjerne vorter med laser med mindre vortene er veldig store (mosaikkvorter), eller det er mange vorter som skal fjernes. Risikoen knyttet til bruk av laser er den samme som for å skjære bort vortene. Risikoen omfatter infeksjon og arrdannelse etter tilheling.