Behandling av fotvorter

Plantar vorter og håndvorter forsvinner ofte til slutt uten behandling. Synes du de er plagsomme, kan du imidlertid behandle vanlige hudvorter på flere måter. Selv om behandlingen er vellykket, kan vorten komme tilbake.
 • Salisylsyre
  Reseptbelagte vortemidler med salisylsyre virker på den måten at de gradvis fjerner lag av vorten. Studier har vist at salisylsyre er mer effektiv når den kombineres med frysing.

 • Kryoterapi
  Frysebehandling hos legen innebærer at vorten påføres flytende nitrogen. Frysing fungerer på den måten at det dannes en blemme under og rundt vorten. Deretter løsner det døde vevet i løpet av en ukes tid. Denne metoden kan også stimulere immunforsvaret til å bekjempe virusvorter. Du vil kanskje ha behov for mer enn én behandling.
   
 • Dikloreddiksyre eller trikloreddiksyre
  Hvis salisylsyre eller frysebehandling ikke virker, kan legen forsøke dikloreddiksyre eller trikloreddiksyre. Denne metoden innebærer at legen først skraper av overflaten på vorten og deretter påfører syren med en tannpirker av tre. Dette krever gjentatte ukentlige behandlinger. Bivirkninger er svie og stikking.

 • Laser
  Laserbehandling. Fargelaserbehandling brenner (kauteriserer) ørsmå blodkar. Det infiserte vevet dør til slutt, og vorten løsner. Det er begrenset dokumentasjon på at metoden er effektiv, og den kan forårsake smerte og arrdannelse.

 • Kirurgi
  Kirurgi er et alternativ hvis hjemmebehandling og behandling hos legen ikke virker. Kirurgisk fjerning av vorter er normalt raskt og effektivt. Det er ikke noen kirurgiske metoder som er mer effektive enn andre for å fjerne vorter. Legen velger ofte den metoden som minst sannsynlig vil gi arrdannelse. De mest utbredte kirurgiske behandlingene for å fjerne vorter er:
  Elektrokirurgi og utskrapning. Elektrokirurgi innebærer å brenne bort vorten med elektrisk strøm. Utskrapning innebærer å skjære bort vorten med en skarp kniv eller et lite, skjeformet instrument. De to prosedyrene kombineres ofte.

 • Laserkirurgi
  Laserkirurgi brenner bort vorten med en kraftig lysstråle.