Behandling av vorter med salisylsyre

Topisk bruk av syre kan også være en effektiv vortebehandling. Fordelen med slik behandling er at den er tilnærmet smertefri, og du behøver ikke begrense aktivitetene dine. Ulempen er at det krever flere behandlinger og ikke er like effektivt som kirurgisk fjerning. En metaanalyse av 77 relevante studier viste at en kombinasjonsbehandling med salisylsyre og kryoterapi hadde en høyere tilhelingsprosent enn kun salisylsyre eller kryoterapi alene.

Resultatet av den sammenfattede analysen viste en tilhelingsprosent på 58 (38–78 %) i kombinasjonsforsøkene med kryoterapi og salisylsyre. Med unntak av salisylsyre og aggressiv kryoterapi er det ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å støtte bruk av annen behandling. 

 

  • Salisylsyreløsning:

  Før du påfører løsningen, må du bløte opp vorten i varmt vann. Prosedyren mykgjør huden, slik at du får større effekt av den påførte løsningen.

  Behandling av vorter med denne syreløsningen gjøres før du legger deg om kvelden. Løsningen påføres det aktuelle området direkte – frisk hud må ikke utsettes for middelet. Legg deretter bandasje på vorten eller dekk til med plaster. Vask bort syren neste morgen. Etter langvarig behandling mykgjøres vorten og kan fjernes med pimpstein.

 

  • Salisylsalve:

  60 % salisylsalve brukes også ofte til å fjerne vorter. Vask det aktuelle området med varmt vann før du smører på salven for bedre effekt. Vent til huden er tørr før du smører på salven. Smør et tynt lag på det aktuelle området.

  Du bør legge en bandasje på det behandlede området, derfor er det best å gjennomføre denne prosedyren rett før leggetid. Om morgenen bearbeider du vorten med pimpstein. Behandlingsforløpet er veldig individuelt og må fortsette til vorten er helt forsvunnet.

 

  • Salisylsyreplaster mot vorter:

  Denne metoden er mer behagelig enn de forrige. På de aller fleste apoteker kan du kjøpe spesielle plaster til å fjerne vorter. De inneholder svovel og salisylsyre. Den keratolytiske effekten av salisylsyren i plasteret gjør at den harde huden mykner, oppløses og faller av.

  Før du fester salisylsyreplaster mot vorter på det aktuelle området, må du dampe og tørke det. Plasteret skal sitte på huden i to dager. Etterpå fjerner du plasteret og bløter opp vorten i varmt vann. De oppbløtte hudlagene kan fjernes forsiktig med pimpstein.

  Gjenta prosedyren flere ganger hvis vorten ikke forsvinner etter første forsøk.

 

  • Trikloreddiksyre mot vorter

  I dag finnes det flere syreholdige produkter som fjerner vorter, og det vanligste og mest effektive vortemiddelet er salisylsyre. Trikloreddiksyre (TCA) er også mye brukt. TCA brukes også i kosmetiske behandlinger og til å fjerne tatoveringer. TCA er en klar væske som påføres vortens overflate ukentlig av helsepersonell til vorten blir hvit og krymper. TCA kan også kjøpes reseptfritt i form av 80 % løsning og kan trygt brukes hjemme. Du får også kjøpt en svak løsning som er like effektiv mot vorter.

  Pasienter bør la helsepersonell eller en dermatolog påføre TCA for å unngå irritasjon. Det kan ta minst seks til ti uker før vorten forsvinner helt med denne behandlingen. Virkningen av TCA er normalt kontrollert, slik at faren for arrdannelse unngås. TCA kan også brukes av gravide, siden det ikke er noen studier som har påvist at det påvirker moren eller fosteret.

 

  • Trikloreddiksyre mot vorter Bivirkninger

  Ved påføring kan trikloreddiksyre forårsake svakt ubehag. Ved behandling kan pasienten oppleve følgende: 

  • Svie før løsningen tørker ut. 
  • Hevelse i området hvor TCA påføres. 
  • Ømhet i området.
  • Hudirritasjon, men ikke over hele kroppen.

  Remember to call or go immediately to a dermatologist, when the discomfort felt becomes prolonged or becomes severe. Kontakt dermatolog umiddelbart hvis ubehaget vedvarer eller blir alvorlig. Alvorlige symptomer kan være tungpustethet, stramming i brystet, feber, kløe, hevelse i lepper, tunge eller svelg og utslett.

 

  • Syrebehandling fotvorte         

  Vorter og fotvorter kan ha alle former og størrelser. De kan oppstå overalt på kroppen, men er mest vanlige på hender og føtter. Behandlingen er den samme for vanlige vorter og fotvorter. Har du en vorte eller fotvorte, bør du også ta forholdsregler for å unngå å smitte andre. Samtlige av disse syrebehandlingene har samme virkning på vorter og fotvorter – prinsippet er å mykgjøre eller drepe hudcellene som inneholder viruset og danner vorten. Bruk fil eller pimpstein til å fjerne gammel hud regelmessig. Ny hud vokser frem nedenfra – dette er friskt vev uten virus. Det er viktig å fortsette behandlingen.

  Rådfør deg med lege før du behandler en vorte eller fotvorte på egen hånd hvis du har dårlig blodsirkulasjon, for eksempel på grunn av diabetes eller perifer vaskulær sykdom.

1. source: Kwok , Holland R, Gibbs S. Efficacy of topical treatments for cutaneous warts: a meta-analysis and pooled analysis of randomized controlled trials. British Journal of Dermatology 2011