Vorteprodukter

For mange som ikke klarer å bli kvitt vorter med kjerringråd, er neste trinn å gå til apoteket. De fleste reseptfrie midler inneholder salisylsyre, som finnes i mange produkter som geler, kremer og plaster. Salisylsyre mykgjør og løser opp vorten og er et utbredt vortemiddel. Vorter og fotvorter kan fjernes med reseptfrie behandlinger. Slike produkter brenner bort det øverste hudlaget som er rammet. I tillegg til geler, kremer og salver får du også kuldespray i form av kryoterapi.

Krem                                                                                                              

Det er flere metoder for å skjære eller brenne bort vorter. Kremer og salver er et alternativ. Som regel brukes de kun av spesialister hvis annen behandling ikke virker. Den offentlige helsetjenesten dekker ikke behandling av vorter eller fotvorter med mindre det oppstår komplikasjoner eller plagene er svært alvorlige. Kremer som behandler vorter, forsøker å drepe viruset (virusdrepende krem) eller hindre hudcellene i å formere seg. En lege som behandler vorter, kan forskrive kremer som normalt brukes mot hudkreft.

Følgende utradisjonelle behandlinger har virket for noen, men det er ikke dokumentert at de er mer effektive enn salisylsyre og kryoterapi:

  • Sink. Fås som salve som smøres på vorten, eller som tablett. I oral form kan sink være særlig effektivt hos personer med sinkmangel.
  • Sølvnitrat. Fås som løsning eller salve som smøres på vorten.

 

Plaster

Den aktive ingrediensen i vorteplaster er i de fleste tilfeller salisylsyre. Forskning har vist at i to tredjedeler av tilfellene oppløses vorten etter 12 ukers behandling med salisylsyre.

Salisylsyre og annen vortebehandling ødelegger også frisk hud, så det er viktig å beskytte huden rundt vorten før du påfører produktet. Bruk vaselin eller liktornplaster for å dekke til huden rundt vorten.  Bløt opp vorten i vann i ca. fem minutter og les instruksjonene på pakningen før du påfører preparatet. Noen leger anbefaler å sette plaster på vorten etter påføring.

 

Kjerringråd

For mange er kjerringråd det første de tyr til når de skal fjerne en vorte. Noen av disse behandlingene [link naar 18] kan være effektive, men det tar ofte lang tid eller virker kanskje ikke i det hele tatt. Et av de mest populære og kanskje mest effektive kjerringrådene er eplesidereddik. Når du påfører vorten eplesidereddik, vil den med tid og stunder bli svart og løsne. På denne siden finner du en liste over kjerringråd.

Det er begrenset vitenskapelig belegg for at bruk av gaffateip har effekt mot vorter og fotvorter. En bit gaffateip plasseres over vorten eller fotvorten i ca. seks dager. Skulle teipen løsne, setter du bare på en ny. Etter seks dagers behandling bløter du opp vorten eller fotvorten i vann. Gjenta prosessen kontinuerlig i rundt to måneder.

 

Gel

Mange reseptfrie behandlinger som kremer, geler, hudpensling og medisinerte plaster fås kjøpt på apoteket. Den aktive ingrediensen i de fleste av disse behandlingene er salisylsyre. Forskning har vist at i to tredjedeler av tilfellene oppløses vorten etter 12 ukers behandling med salisylsyre. Salisylsyre og annen vortebehandling ødelegger også frisk hud, så det er viktig å beskytte huden rundt vorten før du påfører produktet. Bruk vaselin eller liktornplaster for å dekke til huden rundt vorten.

Bløt opp vorten i vann i ca. fem minutter og les instruksjonene på pakningen før du påfører preparatet. Noen leger anbefaler å sette et plaster på vorten etter påføring.

Skrubb bort dødt vev fra vorten én gang i uken med pimpstein eller sandpapirfil (ikke la andre bruke disse). Du må kanskje påføre preparatet daglig i opptil 12 uker eller lenger. Avslutt behandlingen hvis huden blir sår. Har du vorter i ansiktet, bør du unngå preparater som inneholder salisylsyre, og rådføre deg med lege.

Har du dårlig blodsirkulasjon (som følge av for eksempel diabetes eller perifer vaskulær sykdom), bør du rådføre deg med lege før du bruker reseptfrie preparater som inneholder salisylsyre. Dette på grunn av økt risiko for skade på hud, nerver og sener.