Hvordan får man vorter?

Forskjellige typer av HPV (humant papillomavirus) forårsaker vorter. Vorter har en grov struktur fordi viruset danner keratin, som er et hardt protein i det øverste hudlaget, og det vokser raskt.

Viruset som forårsaker vorter, kan overføres gjennom hudkontakt og gjennom kontakt med håndklær eller sko brukt av personer som har vorter. Etter at et håndkle er vasket, har det ikke lenger evne til å inokulere vorter. Viruset som forårsaker vorter, kan spres til andre deler av kroppen hvis vorten blir skadet gjennom for eksempel barbering, kloring eller biting. Neglebiting kan føre til at vortene sprer seg på fingertuppene og rundt neglene.

Det å få vorter er knyttet til immunforsvaret. Noen utvikler vorter når de kommer i kontakt med HPV, andre ikke. Risikoen for å bli smittet av vorter fra andre er temmelig liten, men den eksisterer. Kjønnsvorter er mye mer smittsomme.

Hvis huden er skadet eller våt, eller hvis den kommer i berøring med grove overflater, er det større sjanse for å bli smittet.

 

Hvordan får man fotvorter?

HPV-virus forårsaker vorter. Viruset som forårsaker vorter, kan overføres gjennom hudkontakt og gjennom kontakt med håndklær, sokker eller sko. Hvis huden er skadet eller våt, eller hvis den kommer i berøring med grove overflater, er det større sjanse for å bli smittet. En person med sår eller skrammer på fotsålene har for eksempel større risiko for å bli smittet av fotvorter i svømmehaller.

 

Fotvorter og svømming

Hvis huden er skadet eller våt, eller hvis den kommer i berøring med grove overflater, er det større sjanse for å bli smittet. En person med sår eller skrammer på fotsålene har for eksempel større risiko for å bli smittet av fotvorter i svømmehaller. Bruk sandaler i offentlige garderober. Og dekk til vorten eller fotvorten med et vanntett plaster når du skal svømme for å unngå å smitte andre.