Hva er vorter?

En vorte er en liten utvekst på hendene eller føttene. Den ser ut som en hard blemme eller en liten blomkållignende utvekst. Den har en grov struktur. Vorter er ofte hudfargede og ru å ta på, men de kan også være mørke, brune, gråsvarte, flate eller glatte. Vorter kan ha en hard, «vorteaktig» overflate. Man kan ofte se en liten svart prikk i midten av vorten – dette er levret blod fra kapillærene. Det finnes flere typer virusvorter. Vanlige vorter oppstår som regel på baksiden av fingrene eller tærne og på knærne.

Vorter skyldes et virus. Vorter er den vanligste formen for hudinfeksjon. Vorter er en hudinfeksjon som forårsakes av humant papillomavirus. Vorter er godartede, ikke-cancerøse utvekster som utvikler seg i huden. Fotvorter, også kalt plantar vorter, er en type vorte som rammer fotsålene.

De fleste får vorter før eller senere i livet. Vorter er stort sett harmløse og forsvinner som regel av seg selv, men det kan ta flere måneder og til og med år. Hos barn forsvinner 50 % av alle vorter i løpet av seks måneder uten behandling, og to tredjedeler av vortene forsvinner i løpet av to år. Vorter er mer gjenstridige hos voksne, men forsvinner til slutt.

 

Hva er en fotvorte?

Fotvorter er en type vorte som rammer fotsålene. Betegnelsen «plantar vorte» brukes om vorter som oppstår på undersiden av føttene, som er den «plantare» overflaten. De kalles enten fotvorter eller plantar vorter. Vorter er den vanligste typen av hudinfeksjon og forårsakes av humant papillomavirus.

 

Hvorfor får vi vorter?

Noen er mer utsatt for å få vorter enn andre. Vorter er smittsomt og spres lett gjennom direkte kontakt. Vorter og fotvorter forårsakes av et virus. Viruset som forårsaker vorter, kalles humant papillomavirus (HPV). Viruset får det øverste hudlaget til å vokse raskere og danne en vorte. Det er over 100 kjente underarter av HPV. Du er mer utsatt for å bli smittet av et av disse virusene hvis du har skader eller kutt i huden.

Vorter kan spre seg gjennom direkte kontakt med vorten eller noe som har vært i berøring med den. Dette kalles inokulasjon. Plane eller flate vorter kan være svært tallrike og kan inokuleres gjennom barbering eller skrammer. Du kan smitte deg selv på nytt ved å ta på vorten og deretter på en annen del av kroppen din. Du kan smitte andre ved å bruke samme håndkle, barberutstyr eller andre personlige artikler. Etter at du har hatt kontakt med HPV, kan det ta flere måneder med langsom vekst under huden før du blir oppmerksom på vorten. Det er små sjanser for å få en vorte hver gang du kommer i kontakt med HPV.