Infiserte vorter

Vorter skyldes en virusinfeksjon, men vortene kan iblant være fylt med puss og blod forårsaket av bakterier. Behandling av en pussfylt vorte omfatter normalt bruk av topiske eller orale antibiotika, og legen kan også anbefale en kombinasjon av disse.

Pussfylte vorter er svært smittsomme, og smitten kan lett spres til andre mennesker eller til andre deler av kroppen. Du bør også kontakte lege hvis vorten eller huden rundt den

  • er smertefull
  • er rød
  • blør
  • er hoven
  • lekker puss

 

Legg varme omslag på den pussfylte vorten for å fremme tilheling og tømme den for puss. Stikk aldri hull på en pussfylt vorte i et forsøk på å tømme den – det kan forverre infeksjonen og føre til spredning. Du kan legge på varme omslag flere ganger om dagen, men bruk et rent omslag hver gang for å unngå å tilbakeføre bakterier til området. Symptomer på en pussfylt vorte kan også være betennelse i huden rundt, rødhet, smerte og økt temperatur i selve området. Feber, frysninger og kroppsverk kan også oppstå hvis infeksjonen blir systemisk.

Fargen på pusset kan variere fra lys stråfarget til mørkebrun og til og med svart. Rødt eller lyserødt puss skyldes en kombinasjon av blod og puss, men det betyr ikke at infeksjonen er mer alvorlig enn puss uten blod. Pusset kan også ha en tyntflytende konsistens eller være tykt og klebrig. Men konsistensen eller mengden av puss er ikke en indikasjon på graden av eller type infeksjon.

Hvis en pussfylt vorte begynner å tømme seg av seg selv, bør området vaskes forsiktig med mild såpe og varmt vann. En reseptfri, antibakteriell salve kan deretter påføres, og området bør tildekkes med en steril bandasje. Hvis vorten fortsetter å lekke puss, bør du holde den tildekket for å unngå smittespredning og kontakte lege. 

 

Smertefull fotvorte

Fotvorter er plantar vorter som i første rekke oppstår på fotens trykkområder (hæl og tåballer). De kan være smertefulle, særlig når du går. Iblant kan det føre til smerte i beina eller ryggen på grunn av endret kroppsholdning eller gange. Vorter på fotsålene vil i større grad skape ubehag enn vorter på andre steder, for eksempel på hendene. Opplever du smerte, bør du vurdere behandling. Har du en plantar vorte og samtidig diabetes eller andre sykdommer som gjør deg utsatt for infeksjoner eller langsom tilheling, bør du kontakte lege. En plantar vorte kan bli infisert. Hos pasienter med diabetes kan tilheling av fotinfeksjoner være problematisk.