Kroppsvorter

Vorter forårsakes av humant papillomavirus (HPV). Det finnes minst 100 forskjellige typer av HPV som forårsaker vorter forskjellige steder på kroppen. Selv om vorter kan være skjemmende, er de normalt ufarlige, men kan spre seg til andre deler av kroppen.

Immunforsvaret til hver enkelt person reagerer forskjellig på vorter. Noen personer kan eksponeres for viruset uten å utvikle vorter. Andre kan få mange vorter samtidig. Hvis du får mange vorter samtidig, kan det være lurt å oppsøke lege. Legen kan anbefale den beste behandlingen og bekrefte at alle klumpene som har dukket opp på overkroppen, ansiktet og halsen, faktisk er vorter.

Det er fire hovedtyper av vorter (dvs. at ulike typer av viruset foretrekker celler på spesifikke deler av kroppen), disse omfatter:

  1. Vanlige vorter (på hender eller fingrer)
  2. Plantar vorter (på føttene)
  3. Flate vorter (på hender, knær og ben)
  4. Kjønnsvorter (trenger ikke nærmere forklaring)

 

Vorter på ben, knær og albuer

Vorter som vokser ut som små, godartede og ufarlige utvekster på ben, knær og albuer, er flate vorter. De kan utvikle seg overalt på huden, men de vanligste områdene er knær, ben, armer og albuer. Disse fortykkede utvekstene har en tydelig markert kant. De forekommer hyppig hos barn, men voksne kan også få slike virusvorter. De er smittsomme. Inkubasjonstiden er 90 dager. De fleste av disse vannvortene er hudfargede med en grov eller glatt overflate. De kan oppstå enkeltvis eller i grupper. I mange tilfeller forsvinner de av seg selv uten behandling i løpet av seks måneder, men det kan også gå både ett og to år.

Vorter kan kreve behandling hvis de vokser seg større eller blir smertefulle. Mange ønsker å fjerne dem av kosmetiske grunner, særlig hvis de oppstår på synlige deler av kroppen.