Liktorn eller vorte

Mange tar feil av plantar vorter / fotvorter og liktorner fordi de er så like og forekommer på samme område av foten. Selv for leger kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. Plantar vorter og liktorner er imidlertid helt forskjellige. Mens vorter kan dukke opp over hele kroppen, oppstår liktorner kun på føttene. Den største forskjellen på plantar vorter og liktorner er område, utseende og antall.

Fotvorter

Fotvorter oppstår for det meste på hælen og tåballene eller på undersiden av stortåen. Liktorner oppstår normalt mellom og på oversiden av tærne, men kan også forekomme på tåballene og hælen. En vorte har en tørr, skorpeaktig overflate med små svarte prikker dypt inne i vorten, mens en liktorn har en tykk, trælet overflate og ingen svarte prikker. Vorter utvikler seg ofte i grupper, mens liktorner alltid oppstår enkeltvis og kan forekomme på flere forskjellige steder på samme fot. Plantar vorter smitter ofte når man går barbent på offentlige steder som svømmehaller eller dusjer. De forårsakes av humant papillomavirus (HPV) og er smittsomme. Direkte kontakt med viruset kan infisere huden gjennom sår eller skrammer. Viruset vokser da innover og forårsaker fortykkelse og skade på huden, samt vorter.

 

Liktorner

Liktorner oppstår vanligvis fordi et bein i foten presses mot innsiden av skoen. Trykket fører til en hudfortykkelse som danner en hard overflate på det aktuelle punktet. Den harde overflaten blir kjernen i liktornen, som trenger dypt inn i foten. Liktornen blir kjegleformet, og spissen presses inn i foten og forårsaker smerte. Dette kan være svært ubehagelig og føles som om du går rundt med en stein i skoen. I motsetning til vorter er ikke liktorner er smittsomt.