Om fotvorter

Fotvorter, også kalt plantar vorter, forårsakes av humant papillomavirus. HPV er overalt. Det kan spres fra person til person. Men du kan også bli smittet hvis du kommer i direkte kontakt med overflater hvor viruset holder til.

Det kan være varme, fuktige steder som innsiden av skoene dine eller gulvet i svømmehaller, treningssentre og dusjer. Viruset har ofte en inkubasjonstid på flere uker eller måneder. Men når inkubasjonstiden er over, kan én enkelt vorte eller en gruppe av vorter dukke opp når som helst. Den gode nyheten er at jo eldre du blir, desto mindre sannsynlig er det at du vil utvikle nye vorter. Det skyldes kroppens økte immunrespons mot HPV-viruset over tid.

Plantar vorter er flate og grove og har ofte veldig tydelige kanter. De er hudfargede eller brune med små svarte prikker i midten. De svarte prikkene er endene på uttørkede blodkar.

Siden vorter lever av blod, kan det ta lang tid å bli kvitt dem, noe som krever tålmodighet. En liktorn kan til sammenligning fjernes i løpet av noen dager. Vorter må behandles med et kraftig middel som ikke bare fjerner vorten, men også dreper roten for godt.

 

  • Vorte på tå

vokser de innover i foten og tåen. Tåvorter er en form for plantar vorter. Plantar vorter suger blod og kan derfor leve lenge og lykkelig, ettersom de elsker varme føtter.

Plantar vorter er svært grove og har et blomkållignende utseende med flere svarte prikker inne i vorten. De har lett for å blø, og den grove strukturen gjør at de kan være ubehagelige å trå på.

  • Fotvorter

Plantar vorter og fotvorter er en type vorte som rammer fotsålene. Trykket gjør at de vokser innover. Plantar vorter suger blod og kan derfor leve lenge og lykkelig, ettersom de elsker varme føtter.

Vorter kan ha mange former og størrelser. En vorte kan oppstå som en klump med en grov overflate på tåen, eller den kan være flatere som plantar vorter. Plantar vorter kan utvikle seg overalt på føttene. Etter hvert som det harde området og vorten blir større, kan det bli smertefullt å gå, omtrent som om du har en stein i skoen. Når trykket fra å stå og gå presser plantar vorten under hudoverflaten, danner det seg et lag av tykk, grov hud som ligner en træl. Iblant er svarte prikker synlige under vortens overflate. Vorter dekker linjer og folder i huden, og du kan derfor se forskjell på en vorte og andre hudproblemer som hudfliker og føflekker.

Siden vorter lever av blod, kan det ta lang tid å bli kvitt dem, noe som krever tålmodighet. En liktorn kan til sammenligning fjernes i løpet av noen dager. Vorter må behandles med et kraftig middel som ikke bare fjerner vorten, men også dreper roten for godt.

Bruk alltid sandaler på offentlige steder som treningssentre, svømmehaller og garderober for å unngå smitte.

  • Plantar vorte

Betegnelsen «plantar vorte» brukes om vorter som oppstår på fotsålene. Fotsålen er den «plantare» overflaten. Slike vorter kalles også fotvorter.

Plantar vorter oppstår iblant på hælen og tærne. Fotvorter ser ut som harde, tykke hudflekker med mørke prikker. De vokser som regel inn i huden på grunn av vekten av personen, som presser vorten mot fotsålen. Fotvorter kan være smertefulle når man står og går, særlig når de befinner seg på vektbærende deler av foten. Det er vanlig at fotvorter har et levret blodkar i form av en svart prikk i midten, med et hardt, hvitt område rundt.

Plantar vorter (også kalt fotvorter) omfatter én eller flere ømme, inngrodde «maurtuevorter» i fotsålen.