Er vorter smittsomt?

Immunforsvaret til hver enkelt person reagerer forskjellig på HPV. Ikke alle som kommer i kontakt med HPV, utvikler vorter. Selv personer i samme familie reagerer forskjellig på viruset. HPV-typene som forårsaker plantar vorter, er ikke veldig smittsomme. Så viruset overføres altså ikke lett gjennom direkte kontakt mellom mennesker. Men det trives i varme, fuktige miljøer. Vorter og fotvorter forårsakes normalt gjennom direkte hudkontakt eller kontakt med overflater som er infisert med humant papillomavirus (HPV).

Vorter forårsakes av humant papillomavirus (HPV). Dette fører til overdreven utvikling av et stoff som kalles keratin i det øverste hudlaget, slik at det dannes en hard, grov klump. Vorter spres ikke lett, men de kan overføres fra person til person gjennom hudkontakt eller kontakt med infiserte gjenstander eller overflater som håndklær, barberartikler, neglefiler eller pimpstein, sokker og sko, områder rundt svømmebasseng, gulv i offentlige garderober osv. Når håndklær og annet utstyr som har vært i kontakt med en vorte vaskes med såpe og skylles, kan ikke gjenstandene lenger smitte andre med vorteviruset.

Det er vanskelig å unngå vorter og fotvorter helt. Men det er større sjanse for å bli smittet hvis huden er våt eller skadet. Etter at du er smittet, kan det gå flere uker og måneder før det dukker opp en vorte eller en fotvorte. Det er enkelt å forebygge vorter og fotvorter, men de aller fleste vil komme i kontakt med vorteviruset HPV før eller siden. Husk – det er ingen grunn til at du ikke skal fortsette med aktiviteter som trening eller svømming selv om du har en vorte eller en fotvorte. Du bør imidlertid dekke til vorten med et plaster. Hvis du går barbent på offentlige steder, bør du bruke en beskyttende sokk.

 

Er fotvorter smittsomt?

Fotvorter skyldes smitte av humant papillomavirus (HPV) i det øverste hudlaget på fotsålene.

Det finnes over 100 typer HPV, men kun noen få av dem forårsaker fotvorter. Andre HPV-typer er mer tilbøyelige til å forårsake vorter på andre steder av kroppen eller på slimhinnene. Immunforsvaret til hver enkelt person reagerer forskjellig på HPV. Ikke alle som kommer i kontakt med HPV, utvikler vorter. Selv personer i samme familie reagerer forskjellig på viruset.

HPV-typene som forårsaker plantar vorter, er ikke veldig smittsomme. Så viruset overføres altså ikke lett gjennom direkte kontakt mellom mennesker. Men det trives i varme, fuktige miljøer. Du kan derfor bli smittet av viruset ved å gå barbent i svømmehaller, offentlige dusjer eller garderober. Hvis viruset sprer seg fra det opprinnelige smittestedet, kan det utvikle seg flere vorter.

Viruset må ha et sted hvor det kan trenge inn i huden på foten:

 • Sprekker i tørr hud
 • Kutt eller sår
 • Våt, oppbløtt hud som har vært lenge i vannet

 

Vortevirus

Viruset som forårsaker vorter, kan overføres gjennom hudkontakt og gjennom kontakt med håndklær, sokker eller sko. Hvis huden er skadet eller våt, eller hvis den kommer i berøring med grove overflater, er det større sjanse for å bli smittet. En person med sår eller skrammer på fotsålene har for eksempel større risiko for å bli smittet av fotvorter i svømmehaller. Det er vanskelig å unngå det vortefremkallende HPV-viruset helt. Følgende forholdsregler kan bidra til å forebygge vorter og fotvorter:

 • Bruk sandaler i offentlige garderober.
 • Dekk til vorten eller fotvorten med et vanntett plaster når du svømmer.
 • Unngå å ta på andres vorter og dele håndklær, sokker eller sko.
 • Ikke del håndkle, sokker eller sko.
 • Ikke klø eller plukk på vorten eller fotvorten, siden den da har lettere for å spre seg.
 • Hvis du bruker neglefil eller pimpstein på vorten eller fotvorten, bør du ikke bruke disse på andre områder av huden.
 • Unngå å barbere deg på vorter i ansiktet, på bena eller andre deler av kroppen. Det kan få det vortefremkallende viruset til å spre seg.
 • Unngå å klore eller bite i vorter.
 • Unngå å bite negler.

 

Ettersom alle har forskjellig immunforsvar, vil noen utvikle vorter når de kommer i kontakt med HPV, andre ikke. Risikoen for å bli smittet av vorter fra andre er temmelig liten, men den eksisterer. Kjønnsvorter er mye mer smittsomme.