Ulike typer av vorter

Vorter er den vanligste typen hudinfeksjon og forårsakes av humant papillomavirus. Det finnes over 100 forskjellige stammer av humant papillomavirus. Vanligvis begynner vorter å utvikle seg etter at man er smittet med én eller flere stammer av HPV. Viruset gjør at de øverste hudlagene vokser raskt og danner en ikke-cancerøs hudutvekst.

 

Det kan være vanskelig å se forskjell på vorter og andre hudsykdommer som hudfliker, føflekker og aktinisk keratose. Vortens kjennetegn og symptomer avhenger av hvilken type det dreier seg om. Det finnes generelt åtte kategorier av virusvorter, som normalt klassifiseres etter hvor på kroppen de befinner seg og utseende.

 

Fotvorter

Betegnelsen «fotvorte» brukes om vorter som oppstår på fotsålene. På engelsk kalles de iblant «plantar warts», ettersom «plantar» betyr fotsåle. Slike vorter kalles også «verrucas» på engelsk, som kommer av det latinske ordet «verrucae».

Fotvorter

Fotvorter ser ut som harde, tykke flekker på huden med mørke prikker. De vokser som regel inn i huden på grunn av personens vekt, som presser vorten inn i fotsålen. Fotvorter kan være smertefulle når man står eller går, særlig når de oppstår på vektbærende deler av foten. Det er vanlig at fotvorter har et levret blodkar i form av en svart prikk i midten, med et hardt, hvitt område rundt.

Fotvorter omfatter én eller flere ømme, inngrodde «dype vorter» i fotsålen. Fotvorter oppstår iblant på hælen og tærne.

 

Mosaikkvorte

En mosaikkvorte er vanligvis en gruppe fotvorter i en tett klynge på et lite område av foten. Mosaikkvorter skyldes i de fleste tilfeller ubehandlede vorter som vokser til en omkrets på et par centimeter eller mer på foten. De sprer seg til klynger med flere vorter. De utvikler seg ofte i håndflatene og som fotvorter på fotsålene.

Flate/plane vorter

Flate vorter kalles også plane vorter eller vannvorter. De er flate, glatte og vanligvis runde. De er som regel gulaktige, brunaktige eller hudfargede. Plane vorter kalles ofte juvenile vorter, trolig fordi de forekommer hyppigst hos barn. De oppstår som oftest på ansikt, hender, hals eller ben og vokser ofte i store antall på 20 til 100 samtidig i en klynge. Flate vorter forårsakes av HPV-viruset. Vannvorter, eller mollusker, forårsakes av et poxvirus.

Kilde: American Academy of Dermatology.

Fotvorter

Betegnelsen «fotvorte» brukes om vorter som oppstår på fotsålene. På engelsk kalles de iblant «plantar warts», ettersom «plantar» betyr fotsåle. Disse vortene kalles også «verrucas» på engelsk.

Fotvorter ser ut som harde, tykke flekker på huden og har svarte prikker. Fotvorter oppstår iblant på hælen og tærne. De vokser som regel inn i huden på grunn av personens vekt, som presser vorten inn i fotsålen. Fotvorter kan være smertefulle når man står eller går, særlig når de oppstår på vektbærende deler av foten. Det er vanlig at fotvorter har et levret blodkar i form av en svart prikk i midten, med et hardt, hvitt område rundt.

Fotvorter omfatter én eller flere ømme, inngrodde «dype vorter» i fotsålen.

 

Frøvorter eller vanlige vorter (Verruca vulgaris)

Vanlige vorter oppstår som regel på baksiden av fingrene eller tærne, og på knærne. Vanlige vorter er lett gjenkjennelige med det grove, blomkållignende utseendet i overflaten. Vanlige vorter kan oppstå overalt på kroppen, men forekommer hyppigst på knoker, fingrer og albuer. På hendene og fingrene fremstår de som fortykkede kuler. De kalles også papuler eller plakk. De kan ha små, svarte eller mørke prikker. Disse prikkene er levrede blodkar. Folk tror ofte at prikkene er selve «vortefrøet», men det stemmer ikke. Vanlige vorter gir normalt ikke ubehag med mindre de oppstår på steder som utsettes for friksjon eller trykk.

 

Andre typer av vanlige vorter

 

Vorter rundt neglene vokser ofte på siden av eller under neglen og kan gjøre at neglen vokser skjevt.

 

Trådformede vorter er den typen som hekser i filmer og eventyrbøker har på haken og nesen. En trådformet vorte har en fingerlignende form og er vanligvis hudfarget. Den vokser ofte på eller rundt munnen, øynene eller nesen.

 

Munnvorter kan ramme leppene og innsiden av kinnene. De omfatter plateepitelpapillom.

 

Kjønnsvorter overføres ofte seksuelt og vokser på kjønnsorganene. Kjønnsvorter predisponerer for livmorhals-, penis- og vulvakreft. Snakk med legen din hvis du har kjønnsvorter eller er usikker.