Vorter og barn

Alle kan få vorter, men barn får vorter oftere enn voksne. Mange barn får vorter, men noen barn får det aldri. Legene vet ikke helt hvorfor noen barn får vorter. Det kan være at immunforsvaret, som bekjemper infeksjoner, hos enkelte gjør dem mindre utsatt for å få vorter. Det vortefremkallende viruset HPV ligner andre bakterier.

Vorteviruset elsker varme, fuktige omgivelser som små kutt eller skrammer på hendene og føttene. Når viruset har funnet et godt og varmt sted på huden, begynner en vorte å utvikle seg. Vorter kan vokse i flere måneder – iblant et år eller mer – før de blir så store at du kan se dem. Så hvis du får en vorte, vil du kanskje aldri få vite hvor du kom i kontakt med HPV. Hvis du tar i et håndkle, en overflate eller noe annet som noen med en vorte har brukt, kan du bli smittet av HPV. Barn som biter negler eller plukker på neglene sine, får oftere vorter enn barn som ikke gjør det. Derfor bør du unngå å plukke, gni eller klore på en vorte, enten den er på andre eller deg selv.

 

  • Juvenile vorter

Flate vorter kalles også juvenile vorter, trolig fordi barn får dem oftere enn voksne. Slike vorter er små, omtrent på størrelse med et knappenålshode. De er glattere enn andre vorter og flate øverst. En flat vorte kan være lyserød, lysebrun eller gul. De fleste barn som får flate vorter, får dem i ansiktet, men flate vorter kan også dukke opp på armer, knær og hender. Det kan være så mange som 100 flate vorter i en gruppe. Flate vorter skyldes et poxvirus.

 

  • Myter om vorter

Den gamle myten om at «du får vorter av å leke med padder» stemmer ikke. Så til alle paddeelskere – du får ikke vorter av å ta på padder. Ikke engang de med flest vorter. Det er ikke dermed sagt at det er lurt å ta med padder overalt, men du får ikke vorter av det.