Vorter på hender og fingrer

Det er vanlig at vorter vokser frem på hender og fingrer. Selv om vorter kan være plagsomt, er de fleste vorter til tross for utseendet harmløse. Det betyr likevel ikke at man skal overse dem. De fleste ønsker å unngå komplikasjoner senere og vil ikke at vorter skal påvirke hudens utseende.

Vanlige vorter eller «frøvorter» er små, kornete utvekster som er mest vanlig på fingrer eller hender. De er faste å ta på. Vanlige vorter eller «frøvorter» har ofte et mønster av små svarte prikker – iblant kalt «frø» – som er små, levrede blodkar.

Vanlige vorter forårsakes av et virus og overføres gjennom berøring. Barn og unge får oftere vanlige vorter på fingrer og hender. Vanlige vorter forsvinner som regel etter en stund, men mange velger å fjerne dem fordi de synes det er plagsomt eller flaut.

 

 • Håndvorter

  Håndvorter oppstår på hendene og fotvorter under føttene. Håndvorter er som regel små, omtrent på størrelse med viskelæret på en blyant. Men noen vorter blir større. Iblant kan håndvorter vokse i klynger – såkalte mosaikkvorter.
  Noen vorter kan ha små svarte prikker og blir derfor kalt «frøvorter» av enkelte. Håndvorter danner en utvekst på hånden. Risikoen for å bli smittet av en håndvorte fra en annen person er liten. Risikoen for å få en vorte varierer fra person til person. Personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt. Men personer med sterkt immunforsvar kan også utvikle vorter. De aller fleste får vorter før eller senere i livet.

 

 • Fingervorter

  Fingervorter er små, kornete utvekster på fingrene. Avhengig av hvor de er plassert, kan de være kjøttfulle. Vorter på fingrene kan ha mange former og størrelser. Som regel er de runde og hvite med en svart prikk i midten, som er et levret blodkar. Blodkarene vokser inn i kjernen av vorten og forsyner den med blod. Vorter på hendene og fingrene er ikke cancerøse. Vorter på fingrene er ofte mer fremtredende enn på føttene. Vorter er normalt ikke smertefulle. Men en vorte som vokser ut på et sted hvor du har et trykkpunkt, på en finger eller under foten, kan være smertefull. Barn hater fingervorter, særlig de kjøttfulle variantene – «ingen vil holde deg i hånden på lekeplassen hvis du har en vorte». Når man plukker på eller biter i dem, kan de begynne å blø og dermed spres raskere.

 • Fotvorte på hånden?

  Vorter og fotvorter kan ha alle former og størrelser. De kan oppstå overalt på kroppen, men er mest vanlige på hender og føtter. Fotvorter – vorter på føttene – er smittsomme klumper som også kan dukke opp på hendene, og forekommer hos rundt fem prosent av alle barn. De forårsakes av en type humant papillomavirus som smitter gjennom direkte kontakt med huden. Barn og tenåringer er mest utsatt, men noen mennesker ser ut til å være mer mottakelige enn andre. Fotvorter er små, kornete eller kjøttfulle utvekster, avhengig av hvor de befinner seg. De er runde, ofte hvite, og har en svart prikk i midten (fra et blodkar). Vorter gjør som regel ikke vondt (bortsett fra at det kan være flaut), men hvis de vokser frem på trykkpunkter, kan de være smertefulle.